Branko O. Tomić

 

 

 

"U početku bješe riječ i riječ bješe od Boga i Bog bješe riječ..."(Jn 1.1.). Ovaj citat iz Svetog pisma stoji umesto posvete na koricama knjige "Uzdah dubok i nem" koju je napisao ovaj čovek. Zavičajno, povezuju ga sa Desankom Maksimović, stilom pisanja podseća na Jovana Dučića i Milana Rakića, a smisao i suštinu življenja pronašao je u veri i ljubavi prema Svevišnjem, pa ga mnogi nazivaju i pesnikom u mantiji.

 

Ostrog

Branko O. Tomić je sveštenik u penziji. Istovremeno je autor trinaest zbirki pesama, aforizama, novella i romana. Kada na pitanje koliko dugo piše odgovori :"Od prvog razreda osnovne škole.", onda je jasno zašto je ovaj svestrani čovek objavljivao priloge i u "Ježu". 

  

 

...Mi sveštenici smo svedoci razne lepeze ispovesti ; neiskrene, poluiskrene, nepotpune i potpune. Potpuna ispovest donosi i potpuno očišćenje. Prema sebi treba biti nemilosrdan. Upravo otac Branko u svojim pokajničkim pesmama koje su toliko iskrene da ja zacrvenim čitajući ih…

…Nekada u Staroj Crkvi postojala je javna ispovest, pred celom opštinom. To je ona potpuna ispovest – otkrivanje sebe. Takođe pisanje pesme je jedna javna ispovest. To je ono što je otac Branko prema sebi iskreno, nemislosrdno uradio. Ja prosto to preporučujem vernicima da takvi budu na ispovesti….

5. juni 1995
Đurina kuća, Skadarlija
Dr Dragan Milin
Redovni profesor bogoslovskog fakulteta

 

 

by: Aleksandar Vlahović

Dan preuređivanja sajta poklapa se sa tridesetogodišnjicom Brankovog postavljenja na prvu parohiju 10. X 1975. u Malom Požarevcu
Čestitam!

 

 

 

 

 

 

Srpska Pravoslavna Crkva
Ministarstvo za dijasporu Moj grad
Srpska dijaspora